måndag 27 mars 2017

Sköldkörtelproblem och ekonomiskt utanförskap

Jag har i 11 år arbetat som socialsekreterare och till största del av denna tid som handläggare av försörjningsstöd (fd kallat socialbidrag.) Efter att jag själv drabbats av hypotyreos insåg jag att en stor del av de personer som är i behov av försörjningsstöd också har sköldkörtelproblem! Ett samtalsämne som sällan framkom innan jag själv drabbats har sedan dess blivit naturligt för mig att fråga om. När jag ställer frågor om hur de mår eller exempelvis informerar dem om möjligheten att ansöka om pengar till medicin, är det många som berättar att de medicinerar med Levaxin.

Jag jobbar i första hand med långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna personer. Många av de sistnämnda har diffusa sjukdomstillstånd och inte sällan är de utredda av både sjukvården och vuxenpsykiatrin, har fått testa olika mediciner men har kvarvarande symtom. Några av dessa har tidigare arbetat men blivit sjukskrivna, efter något år utförsäkrade från Försäkringskassan och därefter hamnat hos oss på socialkontoret.

Jag är rädd för att grunden till bekymret för många handlar om ett obehandlat/otillräckligt behandlat eller felbehandlat sköldkörtelproblem. Ingen av dessa personer (som berättat att de äter Levaxin) har hört talas om Liothyronin eller naturligt sköldkörtelhormon eller att vissa med hypotyreos mår bättre av ändra sin kost mm. Många har, trots flera års medicinerande, fortfarande problem med depression, övervikt, enorm trötthet, torr hy, håravfall och förstoppning mm. 

Det är djupt tragiskt att en så vanlig sjukdom, förutom de fysiska och psykiska besvären, även bidrar till ett ekonomisk utanförskap för såå många.

(Tilläggas bör också, att jag under min tid som socialsekreterare inte bara har mött många personer i behov av försörjningsstöd som har drabbats av sköldkörtelproblem, utan även fem kollegor!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar